Koliko treba uložiti za restauraciju oldtajmera?

Koliko treba uložiti za restauraciju oldtajmera?

U sećanju na idiličnu sliku minulog doba mnogi odbijaju da bace kasete, crno-bele slike, stare novčanice ili odeću. Međutim, tu su i oni koji su najveću lepotu retro dobi uvideli u automobilima, tj. oldtajmerima. Svaki ljubitelj oldtajmera ima svoju definiciju i sopstvene ideje o skupu osobina koje automobil mora da poseduje da bi se smatrao oldtajmerom. Neki će reći da su oldtajmeri svi automobili specifičnog izgleda i sklopa koji se više ne proizvode, dok će drugi imati uže definisan kriterijum kao što je, na primer, da su oldtajmeri samo oni automobili koji su proizvedeni pre Drugog svetskog rata.

Pročitaj više
Kazneni poeni u saobraćaju

Kazneni poeni u saobraćaju

Kazneni poeni su uvedeni 1. januara 2010. godine kao novina u sklopu Zakona o bezbednosti saobraćaja. Nastali su kao ideja zakonodavca radi preventivnog uticaja na vozače motornih vozila i njihovo ponašanje za volanom automobila. Time se povećava bezbednost na putevima i smanjuje broj prekršaja i nezgoda. Kao prateća mera, uz novi sistem bodovanja, uvećane su novčane i zatvorske kazne.

Pročitaj više
Zaštita automobila od krađe

Zaštita automobila od krađe

Lopovi konstantno smišljaju nove načine da dobiju ono što žele, a jedna od meta jeste dobar automobil. Samo na teritoriji Beograda kradu se u proseku četirii automobila dnevno, a u celoj Srbiji godišnji prosek je između 2500 i 3000 vozila. Polovnjaci su česta meta, zbog preprodaje delova, dok ostatak završi na otpadu. Zbog toga, neophodno je uložiti nešto novca da biste zaštitili vašeg ljubimca. Ne mora to biti velika svota, jer i za male pare možete obezbediti solidnu zaštitu za vaš auto.

Pročitaj više
Najbrži način za odleđivanje stakala i odmagljivanja

Najbrži način za odleđivanje stakala i odmagljivanja

Vozačima zima zadaje mnogo izazova samo u toku jednog dana. Neretko se dešava da ujutru ustanete i vidite da vam je automobil zaglavljen u snegu koji je napadao u toku večeri, ili da kasnite na posao zbog usporenog saobraćaja, ili čak da proklizavate zbog lošeg stanja na putevima. Kao da sve te situacije ne zadaju dovoljnu glavobolju, problemi sa automobilom u toku zimskih dana se ne završavaju na ovome.

Pročitaj više
GPS navigacija

GPS navigacija

Strastveni, okoreli vozači kada su bez svog automobila dan ili, još gore, nekoliko dana, kažu da su „bez kola kao bez nogu“. Međutim, poslednjih godina mnogi vozači, pogotovo oni novopečeni, rekli bi da su bez GPS navigacije kao bez glave.

Pročitaj više
O čemu se radi u ABS senzoru brzine?

O čemu se radi u ABS senzoru brzine?

Većina modernih vozila ima antiblokirne kočione sisteme koji koriste senzore za detekciju broja obrtaja točka, izveštavajući pred računarom koji je u stanju da modulira pritisak kočnice ako jedan ili više točkova treba da se blokira tokom kočenja.

Pročitaj više
Servis zamene pumpi goriva

Servis zamene pumpi goriva

Šta je pumpa za gorivo i kako radi? Pumpa za gorivo dovodi benzin pod pritiskom u svaki od mlaznica u motoru automobila. Pumpa za gorivo pokreće kompaktni elektromotor i nalazi se u rezervoaru za gorivo u vozilu. Pritisak i izlaz pumpe reguliše regulator. Filtracija goriva se događa ili u rezervoaru za gorivo pomoću preklopnog ekrana ili spolja sa zamenljivim filterom postavljenim u liniji za dovod goriva.

Pročitaj više
Servis zamene vodenih pumpi

Servis zamene vodenih pumpi

Šta je pumpa za vodu i kako deluje? Vodena pumpa je remen ili lančani dodatak motora pričvršćen za motor iznad remenice radilice. Kućište pumpe ima rotor koji cirkuliše rashladnu tečnost motora kroz prolaze sistema za hlađenje u bloku motora i glavu motora, do radijatora, gde je temperatura rashladne tečnosti smanjena. . Zatim rashladna tečnost sa nižom temperaturom vraća se na dovod vode u motoru, a vodena pumpa nastavlja ciklus.

Pročitaj više

Kategorije