Održavanje automobila

Održavanje automobila

Opšte je poznato da savremeni automobili poseduju veliki broj bezbednosnih sistema i pametnog softvera koji proverava da li je sve u redu sa automobilom. Vlasnik automobila trebao bi se pridržavati sledećih 5 saveta:

1. Redovno održavanje vozila


Održavanje vozila je preduslov za bezbednost saobraćaja i tehničku ispravnost vozila, pa redovno održavanje i servisiranje treba da budu stvar navike vozača. Redovno servisiranje i održavanje izbegavaju kvarove, produžavaju vek trajanja automobila i značajno utiču na ekonomičnost i zaštitu životne sredine. Servis i zamena delova se desava pri određenoj kilometraži. Savremeni automobili će vas obavestiti kada je vreme za servis, dok za starija vozila treba da sami proverite kada je vreme za servis.

2. Ne čekajte da se upali lampica goriva


Bez obzira da li vozite benzin ili dizel, na dnu rezervoara postoje male čestice i prljavština koje su prirodno prisutne čak i u najčistijem gorivu, pa te čestice mogu završiti u motoru ili filteru za gorivo i oštetiti sistem za ubrizgavanje goriva . Zato se svakako preporučuje da zastanete na benzinskoj pumpi i natočite gorivo negde blizu četvrtine rezervoara. Motor vašeg automobila će vam biti zahvalan.

3. Ne zanemarujte svetla na kontrolnoj tabli


Svako svetlo se nalazi na kontrolnoj tabli s razlogom i zato je važno da im obratite pažnju tokom vožnje. Postoji pravilo koje se primenjuje na većinu automobila danas - zelena ili plava svetla obaveštavaju vozača o raznim funkcijama, npr. Kratkim ili dugim svetlima; u narandžastoj boji upozorava na određenu grešku koja ne predstavlja veliki problem, ali trebalo bi da posetite servis; Iako je crvena označena za ozbiljne probleme, oni su i najopasniji jer ukazuju na to da automobil nije siguran za vožnju. Ako primetite da se neka od crvenih lampica pali na instrument tabli, obavezno odmah odvezite automobil u servisni centar da biste proverili o čemu se radi.

4. Proverava pritisak u gumama


Ako ne posedujete automobil sa elektronskom kontrolom pritiska u gumama, proveru pritiska u gumama treba raditi jednom mesečno i to možete učiniti na gotovo svakoj bolje opremljenoj benzinskoj pumpi. Ovom redovnom procedurom možete produžiti vek trajanja pneumatika.

5. Auto optika


.Stručnjaci preporučuju da barem jednom godišnje proverimo stanje šasije i po potrebi izvršimo podešavanja. Preporučuje se da se geometrija točkova ili auto-optike vrši pri svakoj intervenciji na upravljačkom mehanizmu ili elementima vešanja, kao i na vozilima koja su pretrpela značajna oštećenja. Nepravilno podešen trag točkova narušava vozne karakteristike automobila, dok loša geometrija smanjuje stabilnost i upravljivost vozila, utiče na povećano habanje guma, a povećava otpor točkova i potrošnju goriva.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije