Šta su amortizeri?

Šta su amortizeri?

Amortizeri su nužni deo ogibljenja automobila, tj. kompeta vešanja. Vešanje komplet predstavlja jedan od osonvnih setova automobila, koji se sastoji od napumpanih guma, opruga, amortizera i spona koje povezuju karoseriju s točkovima, omogućavajući radni hod između njih. Većina vozila ima po jedan amortizer za svaku od četiri gume. Oni igraju vrlo važnu ulogu u sistemu vešanja vozila.
Glavna svrha amortizera je da ograniči kretanje ili njihanje karoserije vozila. Prilikom vožnje vozila, karoserija će se kretati gore-dole ili levo-desno kao odgovor na vožnju i stanje na putevima. Ove vrste kretanja vozila kontrolišu amortizeri. Većina vozila ima jedan amortizer po gumi. Svaki pojedinačni amortizer, osim što kontroliše kretanje karoserije, ima ogromnu silu stabilizacije svake gume ponaosob. Amortizer sprečava da guma automobila odskače i gubi kontrolu kretanja zbog neravne površine po kojoj se vozi. Dakle, funkcija amortizera jeste da gumu automobila drži čvrsto na površini puta.
Amortizeri su samo deo ukupnog sistema vešanja vozila. Većina vozila koristi kombinaciju različitih opruga listova i potpornica za stabilizaciju i kontrolu kretanja vozila. Amortizeri u osnovi apsorbuju i odbijaju veliki deo početnih udara na putu ili pomeranja karoserije. Dakle, amortizeri smanjuju ukupno habanje ostatka sistema ogibljenja. Oni udarci koje amortizeri ne mogu da podnesu, prenose se na druge delove sistema.
Najpopularniji dizajni amortizera su dizajn dvostrukih cevi i mono cevi. Postoje dve cevi u amortizeru sa dvostrukom cevkom. Sastoji se od unutrašnje i spoljašnje cevi koja zajedno rade na postizanju predviđene svrhe. Mono cev sa druge strane sastoji se od jednostruke cevi koja je montirana naopako i smanjuje težinu. Neki od amortizera takođe sadrže gas azota na kraju klipa koji smanjuje penušanje i povećava performanse. Za trkačke automobile amortizeri su neophodni za postizanje optimalne brzine i performansi. Kada su ovi automobili u pitanju, amortizeri se isporučuju u različitim izvedbama diskova i kombinacijama ventila. Faktore koje treba uzeti u obzir za postizanje pravilnog pozicioniranja amortizera su položaj koji omogućava najveću otpornost na udarce, pritisak kompresije unutar udara, kretanje kompresije ili odskoka i udaljenost od osovine.
Efikasnost obavljnja funckije amortizera najviše zavisi od lokacije na kojoj je postavljen. Za automobile opremljene kompletom vešanja koji se kreće gore-dole, poput Forda, amortizeri moraju biti postavljeni drugačije nego što su postavljeni na drugim modelima. Svestranost Fordovih amortizera omogućava lakše podešavanje kako bi se nosili sa različitim uslovima na putu. Lokacija amortizera zavisiti od specifikacija i karakteristika modela automobila. Amortizeri deluju tako što uzimaju kinetičku energiju (kretanje) suspenzije i pretvaraju je u toplotnu energiju koja se zatim raspršuje u atmosferu. Oni su u osnovi pumpe za ulje. Klip je pričvršćen na kraju klipa i deluje protiv hidraulične tečnosti u cevi pod pritiskom. Kako ogibljenje putuje gore-dole, hidraulična tečnost se probija kroz sitne otvore unutar klipa. Pošto otvori omogućavaju samo malu količinu tečnosti kroz klip, klip se usporava, što usporava kretanje opruge i ogibljenja. Amortizeri se automatski prilagođavaju uslovima na putu, jer što se brže kreće vešanje, veći otpor pružaju.
U suštini, postoje dve funkcije amortizera. Osim što kontrolišu kretanje opruga i ogibljenja, amortizeri takođe uvek drže gume automobila u kontaktu sa zemljom. U mirovanju ili u pokretu, guma je jedini deo vašeg vozila u kontaktu sa cestom. Svaki put kada je kontakt gume sa zemljom smanjen, vaša sposobnost vožnje, upravljanja i kočenja ozbiljno je ugrožena. Uprkos popularnom verovanju, amortizeri ne trpe čitavu težinu vozila.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije