Sređivanje volana

Sređivanje volana

Kao što mnogi ljudi vole da držite stvar pod kontrolom kada je reč o njihovom poslu, kućnom redu, pa čak i spremanju jela, tako i većina vozača voli da bude vođa puta. Činjenica da je stvar u vašim rukama, tj. volan, a sa njim i način vožnje, pruža vam sigurnost i užitak. Vozači osećaju posebnu privrženost prema svom vozilu, njegovom održavanju, kao i prema samoj vožnji.
Pored činjenice da je potrebno da budete vrsan, staložen vozač, vožnja ne može da bude bezbedna i besprekorna, ako nemate ispravan sistem za upravljanje. Volan je ključni deo upravljačkog sistema svakog motornog vozila, kao i plovila. Volan je veza između vozača i ostatka upravljačkog sistema i zahvaljujući njemu, sistem očitava i sledi vozačevo upravljanje. Postoji mehanički volan koji ostvaruje direktnu mehaničku vezu sa prednjim točkovima, i servo volan, koji radi na hidrauličnu silu i olakšava vozaču proces upravljanja.
Servo upravljanje je zastupljenije u poslednjih nekoliko decenija i daje dodatnu energiju (bilo hidrauličnu ili električnu) za pomoć pri okretanju točkova, što znači da parkiranje i rukovanje zahtevaju manje napora nego kod jednostavne ručne sile. Lakoća nije jedino šta nam pruža ovaj sistem. Servo upravljanje ima viši stepen prenosa i manje je potrebno okretati volan da bi se okrenuli i točkovi. Ovaj sistem pooštrava vreme odziva i čini upravljanje još preciznijim. To znači da vozači mogu sigurnije da manevriraju u neposrednoj blizini drugih vozila. Čvrsta kontrola pri svim brzinama, u bilo kojim uslovima i u kritičnim situacijama pomoći će da se izbegnu nezgode.
Pored svoje jasne namene, volan ima i estetsku vrednost. On je vidljiv, značajan i ključan deo automobila. S obzirom da je preko volana vozač najviše u kontaktu sa ostatkom automobila, veoma je važno da on uvek bude ispravan i očuvan. Međutim, dolazi do njegovog habanja usled ultraljubičastih zrakova, znoja, toplote, fizičkih oštećenja i slično. Bez obzira da li želite da promenite izgled vašeg volana jer je zaista nužno ili samo želite da automobil izgleda lepše, postoji nekoliko načina da to i ostvarite.
Jedna od alterativa koja vam se nudi jeste kupovina skroz drugog volana. U zavisnosti od vašeg preferiranja i mogućnosti, možete birati između novih i polovnih. Ova alternativa vam pruža mogućnost da sa lakoćom nađete volan koji će odgovarati vašem modelu vozila i godištu. Cene volana se kreću od 50 evra pa sve do 500, ako ne i više.
Jeftinija varijanta za rešenje vašeg problema jeste farbanje volana. Ukoliko ste od onih koji ne vole da prepuštaju stvari u tuđe ruke, farbanje možete obaviti i sami uz farbu za kožu. Ova farba košta oko 10 evra, mnogi je koriste za farbanje kožnih jakni, obuće, nameštaja, sedišta, pa i volana. Kako se farba ne bi trunila, potrebno je dobro išmirglati prethodnu boju volana nekom ne previše grubom šmirglom. Kada završite ovaj deo posla, pređite volan etil alkoholom, radi odmašćivanja. Trakom izlepite delove koje ne želite da uprljate farbom, a potom kratkim pokretima sa pristojne udaljenosti nanesite prvi tanki sloj spreja. Kada se dobro osuši nanesite i drugi, a ako želite, možete i treći sloj.
Na raspolaganju vam je i opcija da zamenite kožu volana. U zavisnosti od toga da li ste se odlučili za ekološku kožu ili pravu, varira i cena presvlačenja. Prava koža je kvalitetnija i otpornija na razne faktore koji oštećuju volan od ekološke kože. Postoji mogućnost i kombinovanja različitih vrsta koža, kao i boja i nijansi. U dogovoru sa pravim profesionalcima bez sumnje ćete dobiti baš ono što ste i zamislili.
S obzirom da je volan krucijalnog značaja za vašu vožnju, treba razmisliti da li je to deo automobila na kojem želite da štedite. Takođe, ako se odlučite za jeftinije varijante pitanje je da li će vam se to zaista i isplatiti na duži rok ili ćete prosto morati opet da se pozabavite sa „osvežavanjem“ volana brže nego što ste planirali.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije