Kako smanjiti potrošnju goriva?

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Previsoke cene na tržištu nas često udaraju po džepu. Neretko se suočavamo sa poskupljenjem goriva i u kriznim situacijama zamenimo naš automobil za bicikl ili dugu šetnju. Pokušavamo na sve načine da uštedimo, pa i u slučaju naših vozila. U današnje vreme, auto više nije luksuz, već potreba. Nemojte da ga se odričete, jer vožnja može da bude itekako ekomomična uz malo truda i informisanja.

Ušteda goriva u vožnji

Da li ste znali da na određene načine možete na istoj kilometraži da smanjite količinu utrošenog goriva? Za sve ima leka, a karakteristike vašeg automobila i vrste goriva nisu bitne. Uzrok može biti bilo šta, a rezultati su itekako efektni. Saznajte da li pravite greške koje veoma utiču na vaš kućni budžet, a da toga niste ni svesni. Ono što prvo treba da shvatite je da se nikad ne vodite fabrički deklarisanom prosečnom potrošnjom. Ovu grešku prave najviše vozači koji su kupili novo vozilo i nisu još upoznali njegove realne karakteristike i ponašanje u pokretu. Proces vožnje se odvija u različitim uslovima, pa samim tim kod svakog automobila varira količina utrošenog goriva. U praksi uslovi nikada nisu idealni, tako da stanje asfalta, spoljašnja temperatura i gužva na putu utiču na vaš auto i više nego što mislite. Putni računari nisu u svakom modelu 100% precizni, tako da morate naučiti prilagoditi vožnju situaciji u kojoj se nalazite. Automobil može da provuče neverovatnu količinu goriva u slučaju grube i oštre vožnje. Način na koji se odnosite prema komandama izuzetno utiče na potrošnju. Smirenom vožnjom produžićete vek trajanja i gumama, kvačilu, amortizerima i još mnogim ključnim delovima vašeg vozila. Čim primetite da treba smanjiti brzinu, dopustite automobilu da sam lagano usporava. Često menjajte stepen prenosa i uskladite to sa brojem obrtaja i trenutnom brzinom kretanja. Na taj način ćete sprečiti ’’davljenje’’ motora i prebrzo pražnjenje rezervoara. Kod benzinca, srednji broj obrtaja je 3.500 o/min, a kod dizela 2.000 o/min. Potrudite se koliko možete da izbegavate gužvu. Dok se automobil vuče kao puž za ostalima u koloni, gorivo se ubrzano troši. Takođe, ne morate voziti ni na previše kratkim distancama, ako nije nužda. Hladan motor je najžedniji i nezagrejan mnogo više troši. Ne dozvolite da motor nepotrebno radi. Ako stojite u mestu duže vreme ili čekate nekoga, okrenite ključ i ugasite automobil. Auto troši čak i kad se ne kreće, pa kad dugo radi u slobodnom hodu izvlači novac iz vašeg novčanika brže nego što ste planirali.

Smanjite potrošnju benzina, dizela ili gasa

Ako se nađete iza nekog visokog vozila, kao što je kamion, uskladite brzinu sa njegovom. Nemojte žuriti da ga pretičete, već se krećite pozadi na bezbednoj razdaljini. Tako smanjujete otpor vazduha, a takođe i potrošnju goriva u vašem rezervoaru. Ovo jedino ne važi na autoputu, jer je vožnja duga, pa se u tom slučaju prebacite u brzu traku. Smanjenje otpora vazduha se isto može postići i vožnjom sa zatvorenim prozorima. Neobično, ali veoma efektno. Nikako nemojte pretrpavati prtljažnik nepotrebnim stvarima. To dodatno opterećuje vaše vozilo i ono izvlači više goriva da bi moglo poneti veliku količinu tereta. Svakih 10 kg dodatnog prtljaga povećava potrošnju za 0.1 l na 100 km. Skinite krovni nosač kada nije neophodan. Vodite računa o pritisku u gumama. Niži pritisak je uzrok i većeg otpora, a samim tim i veće potrošnje. Češćom proverom guma na vašem automobilu uštedećete i do 5% goriva. Redovno menjajte filtere za vazduh i ulje. Olakšaćete rad motora i sačuvati više novca. Ne parkirajte direktno na jakom suncu. Sklonite auto na mesto gde ima dovoljno hladovine, jer velike vrućine prouzrokuju isparavanje goriva. To će umanjiti i korišćenje klima uređaja, koji dodatno uvećava potrošnju. Iz svega ovoga, možemo zaključiti da faktor za povećano trošenje goriva je upravo sam čovek. Razmislite u čemu pravite propuste, jer ljudski je grešiti, bez obzira da li ste početnik ili iskusan vozač. Smanjite posete benzinskoj stanici, pridržavajte se ovih korisnih saveta i uživajte u ekonomičnoj vožnji.

Komentari

MMS Auto rent a car
05.01.2020

Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja i vodite racuna o odstojanju! Već smo rekli da je ravnomerna vožnja odlična za ekonomičnu potrošnju. Nagla ubrzanja i nagla kočenja osim cimanja putnika vodi i ka većoj potrošnji. Osim toga, motor i kočnice trpe veći pritisak koji smanjuje njihovu sigurnost i vek trajanja. Nažalost, svedoci smo da većina vozača u Beogradu neguju baš ovakav stil vožnje.

mikidr
18.01.2020

Gde je najeftiniji rent a car beograd

UniRent
18.01.2020

Odličan tekst ali kad se uleti u najveci spic i gužvu iz koje ne možes da se izvučes pola sata i više malo goriva može da se uštedi.

Autodelovi
18.01.2020

Hej Mikidr, imam par jeftinih Rent-a za tebe: Avaco rent a car, Rent a car MMS, Fudeks rent a car, pa izaberi, pozdrav.

mikidr
18.01.2020

Hvala treba mi iznajmljivanje vozila do Aerodrom Nikola Tesla po mogucstvu Rent a car MMS. Pozdrav.

Nemanja Stijak
30.12.2020

Odlican tekst

Ostavite komentar

Kategorije