Kako se menja ulje

Kako se menja ulje

Moguće je promeniti toplo ili hladno ulje, iako svako ima svoje prednosti i nedostatke.
Ako menjate ulje dok je vruće, ima tendenciju bržeg isušivanja. Međutim, morate biti oprezni prilikom ispuštanja vrućeg ulja jer se možete opeći. Takođe, oko pola četvrtine ulja i dalje može ostati u gornjim delovima motora. Ako planirate da menjate ulje dok je hladno, uverite se da je dovoljno hladno da vas ne bi opeklo, a veći deo ulja se spustio u karter pre nego što nastavite. Iscedite ulje,otpustite šraf pomoću ključa (u suprotnom smeru kazaljke na satu) sve dok ne bude skoro slobodan. Otpustite ga skroz sa rukavicom i pustite da gravitacija radi ostalo.
Ako odvodni čep padne u posudu za hvatanje, možete ga izvaditi magnetnim grabežom.
Po završetku ispuštanja ulja, zamenite čep za odvod i zavijte ga u skladu sa specifikacijom proizvođača. Te informacije se mogu naći u priručniku za popravku ili online bazi za popravke.
Neki odvodni šraf imaju zaptivke koje pomažu u održavanju čvrstog zaptivača. Možda ćete želeti da promenite zaptivku ako je istrošena. U suprotnom, u redu je ponovo ga koristiti.
Ako su navoji za odvodni čep ozbiljno oštećeni ili uklonjeni, dostupni su samorezni šrafovi za popravak. Oni su mnogo isplativija alternativa od zamene čitavog korita ulja.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije