Osnove održavanja i servisa automobila

Osnove održavanja i servisa automobila

Ako ste se trebali ukrcati na avion i preleteti preko Tihog okeana prema Vancouveru ili Santiago u Čileu, hteli biste verovati da je avion imao redovne provere održavanja, zar ne?
A ako ste se pripremali za skok na vožnju roller-coaster-om, nadali biste se da je neko proveo postojane vijke, električni integritet i istrošene delove traga negde tokom poslednjih 5 godina, zar ne?
To je isto i sa vašim telom - znate da mu treba redovno održavanje. Ako ste pametni, jedete pristojnu hranu, spavate koji vam treba da funkcionišete, idite sada u teretanu i posjetite doktora ako nešto ne radi kako treba. To je samo zdrav razum.
Ali šta je sa vašim automobilom?
Kada je reč o vašem vozilu, prevencija je 1000 puta bolja od lečenja. Osnovno održavanje je jeftinije od velikih popravki izazvanih zanemarivanjem.
Iz nekog razloga, mnogi ljudi zapostavljaju osnovno održavanje svog automobila. Njihova filozofija je „Hej, radi, pa šta je problem?“ Izgovorima se nikad ne završava: „Samo nemam vremena.“ „Ne znam ništa o automobilima“.
Postoje razne vrste načina za ubiti savršeno dobro vozilo, a jedan od najčešćih je zanemariti osnovno održavanje. Preduga vožnja istim svećicama, zaboraviti da promenite ulje i okrenete gluvo uho ka škripanju kočnica ili misterioznim zvukovima cviljenja može značiti rano putovanje do smeća vašeg vozila.
Takođe možete biti kažnjeni zbog toga što niste čuvali automobil. Policija nasumičnim tehničkim pregledima može vas zatražiti zbog ćelavih guma, neispravnih kočnih lampica, neispravnog sigurnosnog pojasa, puknućeg vetrobranskog stakla i čitavog niza drugih problema.
Održavanje automobila u vrhunskom stanju omogućava vam sigurnije kretanje na putu i ​​dugoročno vam može uštedeti novac. Kada je reč o vašem vozilu, prevencija je 1000 puta bolja od lečenja. Osnovno održavanje je jeftinije od velikih popravki izazvanih zanemarivanjem.
Vaš auto servisni priručnik možda nije toliko uzbudljivo da se čita kao najnoviji roman o bestseleru, ali pun je korisnih informacija i saveta: koje tečnosti dopuniti (i koliko često), kako proveriti pritisak u gumama, šta uraditi kada vaš motor pregrejavanja i kako promeniti sijalice u svojim lampicama. Reći će vam kako da pravilno obavljate osnovne poslove održavanja.
Tehnologija vozila nastavlja se usavršavati i automobilski motori danas su mnogo napredniji od onog sa čime su odrasli vaši roditelji. Sa modernim, računarsko upravljanim sistemima upravljanja motorima, stari dani pucanja poklopca motora, grabežnog ključa i trenutka „biće ona dobro“ odavno su nestali.
Iako su moderni automobili sada malo složeniji, lista jednostavnih stvari koje možete učiniti da vaš automobil radi ispravno su u velikoj meri isti kao pre pola veka.
Iako su moderni automobili sada malo složeniji, lista jednostavnih stvari koje možete učiniti da vaš automobil radi ispravno su uglavnom isti kao pre pola veka.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije