Šta sve spada u zimsku opremu?

Šta sve spada u zimsku opremu?

Priprema automobila za zimu je presudna za održavanje bezbednosti u hitnim slučajevima na cesti. Zbog velike količine snega i leda na kolovozu uslovi vožnje su znatno pogoršani. Neophodna je velika usresrđenost i obazrivost prilikom učešća u saobraćaju kako bi sve prošlo u najboljem redu.
Da bi zimski dani neosetno prošli neophodno je posedovanje zimske opreme. Sami znate koliko ste puta zakasnili na posao jer vam je automobil bio zatrpan snegom, vrata i stakla zaleđena, zbog gužve usled smetnji na putu i sl. Postoji nekoliko predmeta koji će vam olakšati ovakve situacije ili prosto učiniti da se osećate bezbednijim tokom zimkog perioda.
Zimske gume su nešto bez čega ne treba zimi ni da pomislite da uđete u automobil. Svi vozači su pod zakonskom obavezom da od 1. novembra do 1. aprila opreme svoje vozilo zimskim gumama. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Dubina šare na zimskom pneumatiku mora biti minimalno 4mm. Van naseljenog mesta obavezno je i posedovanje lanaca i drugih uređaja za povećanje trakcije. Postoje razni uređaji i njihove varijacije, a to su, na primer, lanci- merdevine, leptir lanci, jednopotezni lanci, navlake za pneumatike, mreže i sl.
Jedna od najvažnijih stvari koju treba da držite u automobilu tokom zime jeste strugač za led i metlica. Sama činjenica da nemate dobar pregled saobraćaja čini vožnju opasnom i po vas i po druge učesnike. Koliko god bili u žurbi, ne smete biti nestrpljivi i trebalo bi sva stakla, vrata pa i krov da temeljno očistite. Isto tako, dokle god vam se ne odmagle stakla, pomoću grejača ili kako god, ne bi trebalo da se uključujete u saobraćaj.
Mala lopata je takođe neretko predmet koji vas spašava date situacije, kao na primer, zakrčenost usled obilne, nenajavljene padavine. Postoji još nekoliko sitnica kojima sa lakoćom možete naći mesto u kolima, a zaista će vam olakšati zimski period. To su rukavice i zimska, rezervna odeća. Na primer, dok pomoću strugača skidate sloj mraza sa vozila sigurno će vam to biti iole prijatnije ukoliko su vam šake utopljene. U gepek možete staviti ćebe kojim ćete se pokriti ukoliko dođe do nekih nenadanih kvarova ili, u najorem slučaju, saobraćajne nesreće.
Materijal poput soli ili peska vaš je spas ukoliko se zaglavite u snegu. Umesto da čekate pomoć na putu, možda čak i satima, prospite ovaj grub materijal oko vaših točkova i sneg će početi da se topi. Brže ćete se izvući nego što ste mogli i da pretpostavite. Iako je obavezno tokom čitave godine, komplet za prvu pomoć je od izuzetne važnosti kada su u pitanju periodi godine kada se stopa nesreća povećava.
Lanci za vuču, kablovi, baterijska lampa, antifriz, punjač za telefon, voda i grickalice, kao i komplet alata su stvari koje će vam pomoći u bilo kojoj nepoželjnoj situaciji. Na ovaj nači spremni ste za većinu nepredviđenih dešavanja i zimski period će za vas tako spremne postati kao i svaki drugi.

Komentari

Ostavite komentar

Kategorije